11 трав. 2019 р.

Методи весняного підживлення газону


 Посів газону на дачі - це не тільки простий і одночасно витончений спосіб озеленення території, а й створення зручної і екологічної зони відпочинку для всіх її мешканців. Смарагдовий трав'яний килим заворожує своєю ніжністю і породжує бажання пробігтися босоніж по росі. На зеленій галявині можна організувати пікнік, грати з дітьми, засмагати, читати, в загальному, відпочивати душею і тілом.

 А щоб трава росла густо, мала насичений колір і високу стійкість до несприятливих зовнішніх факторів, включаючи хвороби і шкідників, за нею слід ретельно і регулярно доглядати з середини весни і до перших заморозків. Особливу увагу галявині потрібно приділити на початку сезону. Насамперед, після зими з газону прибирають рослинні залишки, опале листя, гілки, падалицю.


 Потім землю в пристовбурних кругах дерев, що ростуть на галявині, перекопують, вносячи органіку, а газон «вичісують» за допомогою граблів, вибираючи пожовклі та перепрілі паростки, які псують загальний вигляд ділянки і заважають розвитку молодим паросткам. Далі проводять реставрацію галявини, підсипаючи в ямки, якщо такі є, родючу землю, і засівають лисини відповідним сортом насіння трави.

 Перезимувавши під шаром снігу і льоду, трава набагато швидше відновиться і зазеленіє, якщо навесні (квітень, початок травня) провести планове підживлення газону, продуктами з вмістом азоту. Внесення добрив проводять, коли грунт прогріється до плюсової температури, інакше елементи живлення рослинами не засвояться.


 Добрива застосовують після рясних опадів, які в березні-квітні випадають досить часто. Тільки у вологому грунті гранули водорозчинних добрив перетворюються в сполуки, доступні для кореневої системи рослин. Якщо стоїть суха погода, то перед підживленням, газон поливають достатньою кількістю води, щоб зволожити землю на глибину близько 30 см.

 Які добрива підходять для весняного та літнього підживлення газону?


 Найпростіший і економний спосіб підгодувати газон навесні - використовувати дешеві азотні монодобрива, які продаються в будь-якому садівничому магазині, наприклад, «Аміачна селітра» або «Сечовина». Азотна складова, яка відповідає за ріст і розвиток надземної частини рослин, колір, соковитість і здоровий зовнішній вигляд, життєво необхідна на початку вегетації і після кожної стрижки, аж до середини серпня.

 Однак крім азоту, послабленій траві, потрібні додаткові дози калію, фосфору, а також кальцію і мікроелементів. Тому, досвідчені дачники використовують для весняного підживлення комплексні мінеральні продукти, наприклад, азофоску або суміш карбаміду, суперфосфату і калійної солі.


 Вибираючи добрива для весняного підживлення, враховуйте вид культур, якими засіяний газон, а також загальний стан рослин. Наприклад, якщо на галявині що знаходиться в тіні, з'явився мох, то використовуйте засіб «Hortifoska. Добриво для газонів з залізом », яке стимулює зростання трави за рахунок азоту і знищує мох за допомогою заліза. А у випадках, коли на газоні починають розростатися бур'яни, підживіть траву продуктом «Agrecol. Добриво для газонів проти бур'янів », збалансований склад якого допоможе травостою в короткі терміни наростити вегетативну масу і заглушити небажані культури.

 Всі добрива використовують згідно з інструкцією на упаковці. Рівномірний розподіл гранул по поверхні газону проводять або за допомогою сівалки, або вручну. Захід планують на вечір в безвітряну погоду. Після внесення добрив галявину рясно поливають. Полив не буде потрібно, якщо виконати процедуру перед дощем.


 Внесення золи в якості основного підживлення навесні неефективно, тому що в попелі практично відсутній азот. Зате, починаючи з серпня і до закінчення сезону, трав'яна і деревна зола може бути використана в якості повноцінної і абсолютно безкоштовної заміни калійним і фосфорним продуктам, а також вапна і мікродобрив.  Досить просіяти попіл і припудрити ним газон, з розрахунку 3-4 кг на кожну сотку ділянки, а після провести плановий полив з розприскувачів.


 Першу весняну стрижку газону проводять через 2-3 тижні після прибирання газону і внесення добрив, але не раніше, поки трава не виросте до 12 см. Після скошування, бажано відразу підживити газон азотним добривом. Це поліпшить колір і допоможе траві швидко відновитися.
 Нехай ваша зелена галявина має привабливий вигляд протягом усього дачного сезону!

Немає коментарів:

Дописати коментар