20 квіт. 2019 р.

Чим удобрювати полуницю навесні і восени для кращого врожаю?


 Полуниця - це один з найперших джерел вітамінів, які з'являються в новому сезоні. Ранніми сортами можна поласувати уже в травні. Унікальний аромат і смак, робить її однією з найулюбленіших ягід, крім того, вона дуже корисна. Містить багато вітамінів, включаючи C, A, E і групи B. Вона багата мікроелементами, такими як фосфор, калій, кальцій, залізо, магній і цинк. Завдяки вмісту в ній кальцію і фосфору зміцнюються кістки і зуби, поліпшується робота м'язів. Володіє властивостями детоксикації та очищення, а завдяки вмісту заліза, захищає від анемії. Зміцнює організм в цілому. 

 Важко перелічити всі корисні якості полуниці, тому не дивно, що багато садівників хочуть бачити її на своїй ділянці. Однак її вирощування вимагає турботи і уваги. Одним з ключових чинників, що впливають на ріст рослини, різноманітність і смак плодів, є удобрювання полуниці. Тому, приступивши до вирощування цієї ягоди, слід дізнатися, як краще її підживлювати на ділянці, які кращі терміни і чим удобрювати полуницю.

 Чим удобрювати полуницю навесні для кращого врожаю?

 Який би родючий грунт не був на ділянці, обраний для висаджування полуниці, або наскільки б добре він не був заправлений ​​добривами перед посадкою - ця скромна ягода виснажить її, за рік - півтора, майже повністю.

 У чималому ступінь споживання поживних елементів рослинами, залежить від періоду їх розвитку (скоро зрілості). Урожай полуниці дозріває швидко, тому вона має особливу потребу в запасі добрива. Посилене харчування потрібно молодій рослині з перших днів, щоб задовольнити цю потребу, полуницю висаджують в удобрений грунт, а потім підгодовують її протягом усього періоду розвитку і плодоношення.

 Для повноцінного росту і розвитку, рослини потребують різних речовин. Основні елементи, які споживаються у великих кількостях (макроелементи) такі, як азот, фосфор, калій, магній та цинк надходять рослині з грунту. Проблема в тому, що відносний вміст цих та інших необхідних елементів не постійний, і садівникам слід самим подбати про своєчасне, збалансоване підживлення рослин.

 Березень

 Весняні клопоти в саду і на городі починаються, як тільки зійде сніг - прибирається сміття, обриваються засохлі, минулорічні і нежиттєздатні листя. В цей же час визначаються, чим будуть удобрювати полуницю навесні для кращого врожаю. Потрібно закласти основу майбутнього врожаю.

 Чомусь вважається, що полуницю, посаджену минулої осені, можна не удобрювати, швидше за все, сама полуниця з цим не погодилася б. Зима - це важкий час року для всіх рослин і в новий сезон вони вступають виснаженими, тому удобрювати полуницю ранньою весною, потрібно в будь-якому випадку. Питання лише в тому, щоб зробити це правильно. Молоду полуницю можна удобрити комплексним добривом з мікроелементами, вибір подібних добрив на ринку досить великий. Або можна використовувати для цієї мети добриво, приготоване самостійно:

 • розбавити дві склянки курячого посліду в відрі води;
 • в отриманий розчин додати 10 г сульфату натрію.

 У березні вперше удобрюють і дорослу полуницю. Добрива використовують ті ж, а з огляду, що за два-три сезони плодоношення земля встигла порядком виснажитися, між грядками вводять компост, перемішуючи його з землею. До того ж, таким чином створюються умови для переходу на органіку.

 Квітень


 Другий раз полуницю удобрюють в квітні. У цей час уже з'явилися молоді листочки і висуваються квітконоси. Використовується в основному органіка. Удобрюють коров'яком або курячим послідом. Приготувати добриво досить просто. Відро коров'яку або пташиного посліду заливають водою і дають перебродити протягом 10 днів. Потім отриманий настій розбавляють водою у відповідних пропорціях:
 • коров'як - 1 частина настою до 6 частин води;
 • курячий послід - 1 до 20.

 Збагачують добриво деревною золою (коротко про деревну золу), її потрібно 2 склянки на відро приготованого розчину. Можна, так само зробити підгодівлю сечовиною (карбамідом), розчин готується з розрахунку - 40г карбаміду на відро води.

 Травень

 Це місяць цвітіння і зав'язування плодів. Перед цвітінням настає час третьої підгодівлі полуниці. У травні так само використовують органічні добрива. Застосовується все той же настій коров'яку або курячого посліду, але пропорції вже інші - 1 до 8 для коров'яку і 1 до 25 для посліду. Однак з огляду на, що при утворенні плодів потреба полуниці в калію зростає, потрібно скористатися калійною селітрою, так як в органіці його може бути недостатньо.


 При догляді за полуницею широко застосовуються різні «підручні» препарати. Так, наприклад, полуницею добре сприймається обробка нашатирним спиртом. Готують слабкий розчин нашатирю - 40 мл на відро води і поливають полуницю. Роблять це три рази - як тільки з'являться листя, після цвітіння і по закінченню періоду плодоношення. Розчин нашатирного спирту є відмінним позакореневим підживленням, захищає полуницю від захворювань і сприятливий для збільшення врожаю в майбутньому.

 Чималою популярністю користується підгодівля дріжджами. У них міститься багато амінокислот і мінералів. Готується суміш дуже просто - дріжджі розводять в теплій воді (200 г - на 0,5 л води) і дають настоятися. Отриману суміш розбавляють відром води і поливають цим розчином кущі полуниці.

 Після того як урожай зібраний, приблизно в середині липня, полуницю підживлюють азотними добривами, це стимулює ріст листя і вусів. Вуса знадобляться для розширення плантації полуниці.

 Серпень

 В кінці серпня кущі можна полити трав'яним добривом. Готують його з подрібнених бур'янів залитих водою. Кропиву, городню бадилля, сіно заливають водою в співвідношенні 3/4 і дають йому вступити в хімічну реакцію бродіння. Переброджений настій розбавляють водою в співвідношенні 1 до 9 і поливають ним полуницю.

 Навіщо удобрювати полуницю восени?

 Удобрювати полуницю восени потрібно з кількох причин. Необхідно підтримати рослину після плідного періоду, підготувати до зими. Удобрюють ґрунт, готуючи його до подальшого висаджування або пересадження полуниці. Полуниця потребує добрив і після пересадки. 

 Ділянку для полуниці готують за рік до посадки, підживлюючи її гноєм 6 кг, суперфосфатом - 50 г, хлористим калієм - 15 г, сульфатом амонію -25 г (дозування наведені для 1 кв. м). У підготовлений грунт можна сміливо садити полуницю. Кращий час для цього весна (квітень) або кінець літа (серпень), що краще, так як збирати урожай можна буде вже наступної весни. При посадці удобрювати полуницю можна комплексними добривами.

 Вересень

 У вересні полуницю потрібно підгодувати, незалежно від того посаджена вона в серпні або росте на цій грядці вже два роки. В якості добрива можна використовувати суміш золи і суперфосфату. Для приготування підгодівлі потрібно 20 г суперфосфату, 2 склянки золи і відро води. Молоді кущики підгодовують сумішшю азотовмісних добрив і коров'яку. До кінця місяця полуницю удобрюють кінським гноєм, розкладаючи його між грядками.

 Жовтень

 Після того як було обрізане листя, в жовтні, роблять підгодівлю гумату калію. Полуницю підгортають, готують до холодів. По грядках, під кущами розкладають компост з розрахунку 3 кг на 1 м. Кв., Таким чином, рослини крім добрива отримують захист.

 Листопад


 Коли земля починає підмерзати, грядки мульчують, це охоронить полуницю від промерзання. В якості шару мульчі можна використовувати солому, тирсу, обрізані стебла малини. У листопаді полуницю вкривають на зиму і залишають у спокої до весни.

 Що буде якщо не удобрювати полуницю?

 Нехтувати такою важливою процедурою, як добриво полуниці можна. Недолік в грунті одного або декількох елементів необхідних рослині, може привести до нерівномірного розвитку, виродження або загибелі. Навіть дуже родючий грунт виснажиться через пару років. 

 Удобрюючи грунт можна уникнути цих неприємностей. Ну, а для гарного врожаю, удобрювати полуницю просто необхідно. В іншому випадку можна отримати на грядці зелене насадження, без найменшого натяку на соковиті, смачні ягоди.


 Однак удобрюючи полуницю потрібно знати міру. Занадто захопившись, наприклад, азотними добривами, можна погубити рослину. Надлишок азоту, при нестачі інших елементів, напевно спровокує хворобу рослини. Тому до питання добрива полуниці потрібно підходити відповідально і розумно. І тоді урожай соковитих, смачних і корисних ягід буде радувати своїх господарів кожен сезон.

Рясних урожаїв ягід на ваших грядках
З повагою admin

Немає коментарів:

Дописати коментар