19 жовт. 2020 р.

Як зробити ніжинський салат?

Часто буває якщо довго не появлятися на грядці то виростають великі огірки, які не придатні для закривання солодких чи кислих огірків на зиму. Але з ними треба щось робити. Якщо огірків небагато, то як варіант, можна їсти їх свіжими або зробити із них салат. А якщо огірків багато, то можна закрити їх на зиму у вигляді ніжинського салату з додаванням кропу. Я опишу вам рецепт такого салату яким користуюсь щороку коли немає де дівати великі огірки.

Що буде необхідно?

5 кг огірків

0.5 кг моркви

0.5 кг цибулі

200 грам цукру

80-100 грам солі

80-100 грам оцту

100 грам рафінованої олії

Приготування ніжинського салату

Моркву та цибулю почистити та помити. Огірки помити та бажано відрізати ту частину де в огірка хвостик, так як там найчастіше накопичується гіркота.

  

Огірок розрізати на чотири частини але не до кінця, щоб він тримався купки. Потерти на гострій тертці, щоб були шматочки огірка трикутної форми. Те ж саме зробити із морквою та цибулею.

Далі треба добавити смакові інгредієнти (сіль, цукор, оцет). Не додавайте усі інгредієнти зразу, а додайте відсотків 80 від рекомендованого, краще додати під свій смак під час готування. У кожного свої смаки, хтось любить щоб було кисліше, хтось щоб солоніше.

Також треба добавити меленого перцю, 1-2 жмені кропу, та добре перемішати.

Залишити суміш на декілька годин, щоб виділився сік. Потім, суміш ніжинського салату, перекинути до каструлі та почати варити. Після закипання, варити ще як мінімум 15 хвилин, час від часу помішуючи.

Поки салат готується, приготувати банки із розрахунку 1 літрова банка на 1 кг продукту. Банки добре промити та поставити у піч, щоб висохли та простерилізувались.

Після того як шматочки огірків змінять колір, можна приступати до наповнення банок. Салат нехай вариться до тієї пори коли не закриєте останню банку. Закривши банку, то переверніть її кришкою донизу, щоб переконатися що кришка герметично закрита.

Закриті банки із ніжинським салатом поставити, кришкою донизу,  на підлогу та накрити теплим покривалом і залишити на один день.


Потім, можна віднести банки у підвал чи комору для зберігання, щоб під час зими насолодитися салатом ніжинським салатом із кропом. Смачного та удачі в закриванні!


1 коментар: