6 трав. 2019 р.

Удар блискавки: як попередити і чим допомогти?

Удар блискавки: як попередити і чим допомогти?

 Згідно зі статистикою, з одного мільйона чоловік блискавка щорічно потрапляє в двох.


 По суті, удар блискавкою є електричним ударом, але він відрізняється від ураження через електричну мережу. Перша відмінність полягає в дуже не тривалому ударі (приблизно 0,003 секунди). Друга відмінність - велика сила струму (100 000 А - 200 000 А). Напруга ж коливається в межах 3 000 000 V - 200 000 000 V. Звичайно, це дуже небезпечно.

 Смертність при ударі блискавкою знаходиться в межах 30%, але при правильній і своєчасно наданій допомозі - всього лише 10%.

 Приступаючи до порятунку постраждалого і наданні йому першої медичної допомоги при ударі блискавкою, потрібно зрозуміти, в якому стані він знаходиться: чи є свідомість, дихання, кровообіг. Якщо ці ознаки життєдіяльності відсутні, потрібно негайно приступити до реанімації: дихання і масаж серця. Лікарі в такому випадку застосовують дефібрилятори.

Удар блискавки: як попередити і чим допомогти?

 Людину, яка після удару блискавки знаходиться без свідомості, але дихає, краще помістити в стійке положення "на боці". У потерпілого можуть бути травми. Від падіння, після удару, може пошкоджуватися голова, кінцівки, шийний відділ хребта. 

 При наявності ран слід зупинити кровотечу. Робиться це в такий спосіб: прикласти до ушкодженого місця чисту тканину і сильно притиснувши це місце рукою. Тримати потрібно протягом півгодини. При великій кровотечі тримати потрібно до приїзду лікарів.

 Іншим небажаним наслідком удару блискавки може стати опік рук або пальців. Трапляється це, якщо на момент удару потерпілий тримає в руці щось залізне, наприклад, тримав руки на металевій огорожі. Допомога повинна бути такою ж, як і у випадку з термічними опіками іншого походження. До ушкоджених ділянок прикладається волога, чиста тканина, або рани поливають водою протягом 15-20 хвилин. Дозволяється використовувати знеболюючі, зокрема, ібупрофен і парацетамол.


 Зменшити ймовірність попадання блискавки можна. Для цього, перш за все, не потрібно виходити на вулицю під час грози. Відчувши, що відстань до грози зменшується і буря наближається до вас, потрібно завчасно знайти собі укриття. Якщо в негоду на вулиці опинилася група людей, потрібно розосередитися.

 У чистому полі, де найвищою точкою до неба буде голова людини, найкраща поза для захисту - навпочіпки (присівши не на повні стопи), згорнувшись в клубочок.

  У будь-якому випадку під час грози не можна:

- бігти;
- ховатися під високе дерево;
- приймати душ в будинку;
- мити посуд;
- пересуватися на відкритому транспортному засобі;
- притулятися до металевих огорож.



Немає коментарів:

Дописати коментар