20 черв. 2014 р.

Як розрахувати на якій відстані гроза?



   Знаєш як це є - приближається гроза і раптом чуєш оглушливий гуркіт грому. Цей звук стає все ближче і ближче. Іноді це може стати страшним спогадом. Але як далеко, насправді, блиснула блискавка? Почитай нижче вказівки, щоб дізнатися на якій відстані знаходиться гроза. Це просте вміння, можливо, колись рятуватиме твоє життя.


   1. Поспостерігай за небом і зверни особливу увагу на блискавки, що з'являються на ньому.

   2. Порахуй скільки секунд минуло з того часу коли появилася блискавка і до моменту звучання грому.

   3. Оцінювання відстані. Щоб оцінити відстань в кілометрах, отримане значення при лічбі поділи на 3. Іншими словами, якщо від часу коли ти побачив блискавку до того коли стало чути грім минуло 3 секунди, означає те, що удар наступив на відстані 1 км від того місця, в якому ти знаходишся. Різниця в часі, в якому ми бачимо блискавку і чуємо грім, залежить від того, що звук розповсюджується набагато повільніше, ніж світло. Звукова хвиля поширюється в повітрі зі швидкістю 330-350 метрів в секунду (в залежності від висоти, вологості повітря та тиску), тоді як світло досягає швидкості близько 300 тис. км в секунду.

   4. Докладні обчислення.

   Щоб розрахувати відстань удару блискавки в метрах, можеш також помножити число секунд, яке ти порахував, на 340 (340 м/с приблизна швидкість звуку). Наприклад: 3 секунди множимо на 340 в результаті буде 1020 м. Так як 1000 метрів це 1 км., тому відстань становить 1 км і 20 м. Цей результат більш точний, ніж, якщо розділити на 3 протягом трьох секунд (як у попередньому кроці).

Дивись також: - Удар блискавки: як попередити і чим допомогти?

Відео по темі грози


Немає коментарів:

Дописати коментар