3 трав. 2019 р.

Як зробити свій власний компост?


 Кожен садівник отримає користь від додавання в грунт поживних та органічних речовин, щоб виростити рослини. Одна з найбільш популярних і корисних речей яку додають це компост. Його можна придбати в будь-якому садовому магазині, але досить простіше (і дешевше) зробити свій власний компост. Неважливо чи ваш сад в приміщенні чи ззовні, компост допоможе усім вашим рослинам рости краще.

 Що таке компостування?

 Процес компостування це складання органічних матеріалів у купу або контейнер разом із водою. Ця купа періодично перевертається і тим самим корисні бактерії будуть розвиватися. Це створює високу температуру і розкладає сирі органічні матеріали в темний, родючий, схожий на землю, продукт. Там не буде помітних органічних частин, і кінцевий компост має свіжий, землянистий запах.

 Скільки компосту мені буде потрібно?


 Якщо у вас є малий критий сад, ви можете просто робити менше компосту. Якщо ви вирощуєте ваші рослини на відкритому повітрі, то вам ніколи не вистачить цього "чорного золота". Хороша ідея для внутрішнього компостування це купити контейнер типу Rubbermaid, що буде підходити під вашу кухонну мийку і розпочати процес компостування за допомогою земляних черв'яків. Цей процес називається вермікомпостування, і це ідеальний шлях для створення біогумусу для усіх ваших кімнатний рослин.


 Щоб зробити більшу кількість власного компосту, ви можете помістити ваші рослинні інгредієнти в бункер. Його можна зробити із любого матеріалу який є у вас в наявності. Можна використати безплатні дерев'яні піддони, які відмінно підійдуть для цього. Просто з'єднайте три піддони разом, а четвертий тримайте не з'єднаним, він буде служити для відкривання та закривання. Такий бункер із піддонів легко розбирається та переміщується восени і має достатньо місця для легшого перемішування вмісту. Є багато інших видів компостних бункерів такої форми. Ви можете витрачати багато грошей купляючи гібридну версію яка, по суті, є бочкою з ручкою для розмішування перегною. Вибір ваш. Тепер, про інгредієнти, які необхідні для здорового компосту.

 З чого мені приготувати компост?


 Для перегною потрібно три важливих інгредієнта в поєднанні з магією того що станеться:

 - Зелений матеріал
 - Коричневий матеріал
 - Достатня вологість

 Зелений матеріал багатий на азот. Це, як правило, те що ми називаємо кухонними відходами, такі як кавова гуща, лушпиння, ядра фруктів та яєчна шкаралупа. Будь-які кухонні відходи, які не жирні або не м'ясні, можуть бути закомпостовані. Навіз (тільки не котячий та собачий), зрізана трава, листя та бур'яни також зелений матеріал.

 Коричневий матеріал багатий на вуглець. Папір, тирса, малі гілки та сіно усі попадають до цієї категорії. Ви можете не вірити, що представлені інгредієнти можуть утворити компост, але повірте, вони перегниють. Ми використовуємо усі стебла та любу частину трав та гілок, що не збираємось залишати, вони і складають основу наших зелених та коричневих матеріалів. Також регулярно додаються кукурудзяні стебла та кухонні відходи. 


 Вода це останній ключовий інгредієнт в процесі перегнивання. Без вологості, ваша куча буде місяцями лежати однакова, і якщо вона достатньо суха, то повністю не перегниє. Якщо компостна куча буде вологою, то від неї появиться певний запах і стане слизистою, так як співвідношення поганих бактерій перевищуватиме хороших. Якщо не буде достатньої вологості, просто долийте відро води, раз на тиждень, щоб підтримати процес компостування. Правильність процесу перегнивання компосту визначається наявністю тепла в середині компостної кучі. Це важливо, так як стерилізує перегній та вбиває насіння бур'янів або погані хвороби, що можуть бути там. Тому, тепло це як вказівка, яка свідчить про нормальний процес перегнивання рослин.

 Що ще я повинен зробити для мого компосту?


 Перемішуйте ваш перегній, щоб зовнішній шар опинився всередині. Це не повинно бути щось значне, просто перекладіть лопатою зовнішню частину кучі всередину и продовжуйте рух навкруги цього компосту до тієї пори, поки внутрішній шар не опиниться  ззовні. В цьому випадку, всі необхідні мікроби матимуть змогу перероблювати усі трав'янисті інгредієнти. Якщо компостна куча тепла, отримує вологу та регулярно перемішується, ви отримаєте темний, чудовий компост приблизно через один - два місяці.

 Я приготував компост, що далі?


 Використовуйте цю родючу добавку до любих рослин які у вас є в саду. Добавляйте її на весні, у великих кількостях, в землю яку збираєтесь засаджувати. Восени, приберіть ваш сад, залишки рослин помістіть назад до компостної кучі, щоб вони впродовж зими перегнили та були приготовлені для використання наступною весною. 


Нарешті, пам'ятайте, робити свій власний компост це постійне хобі. Це не щось, що ви робите тиждень чи два, а потім забуваєте на рік. Тримайте в стороні кучу цього "чорного золота", та завжди майте місце для переробки більшості ваших побутових відходів і перетворити їх в щось корисне.

Немає коментарів:

Дописати коментар