Один
із найстаріших методів зберігання харчових продуктів це сушіння. Цим
методом можна зберігати у їстівному стані не тільки абрикоси, а й і різні овочі,
трави, гриби та фрукти. Розглянемо приклад як сушити абрикоси. Сушка абрикосів
полягає у випаровуванні із їх складу води, якої може становити до 75%. Після
того як в плодах випарувалась вода, то залишається тільки найкраще, що в них є.
Як сушити абрикоси?
Сушити можна трьома способами – в
духовці, на сонці, або в спеціально призначених для цього пристроях. Якщо ви вирішили
сушити абрикоси першим способом, то потрібно привідкрити дверку, щоб виходила
із середини духовки волога.
Сушити в духовці потрібно при
низькій температурі, щоб не спалити плоди (зазвичай це 40-70 градусів,
температуру підбирають в залежності від продукту, який сушать). Наприклад
візьмемо тверді фрукти, такі як яблука та груші – їх сушать при температурі 70
градусів, а потім поступово потрібно знижувати температуру до 50 градусів. М'які
фрукти такі як: абрикоси, сливи,
персики починають сушити із нижчої температури (40 градусів), а під кінець
сушіння потрібно підняти температуру градусів до 60. Перш ніж висушувати любі
фрукти необхідно їх спочатку помити. Великі плоди, краще нарізати скибочками,
яблука або груші порізати на четвертинки, а дрібні ягоди краще залишити цілими.
Для другого способу треба, щоб була
гаряча та безвітряна погода, а фрукти найкраще нарізати і розкласти в один шар
на бумазі.
В третьому способі сушіння абрикос
використовуються спеціальні пристрої – сушарки, які не в кожного вони є. За
допомогою такого обладнання можна підбирати певні режими сушки тих чи інших
фруктів. Так як вони запрограмовані під різний вид плодів і виставляється та чи інша температура і
тривалість сушки.
Які і скільки продуктів можна
сушити?
Сушити можна дуже різноманітні
продукти – овочі, фрукти, зелень і гриби. Для сушіння підходить більшість видів фруктів – абрикоси, яблука,
персики, вишні, виноград, груші, банани, ананаси, ківі, сливи, різні ягоди,
чорниці, журавлина і багато іншого. Висушені фрукти повинні
бути гнучкими,
і, насамперед, ароматними.
Фрукти в такому вигляді - це чудова, здорова закуска та відмінна добавка до інших страв.
Сушіння та поживні речовини
Під час сушіння, як в абрикосах так
і в інших плодах, зберігаються всі цінні для здоров'я властивості, вітаміни і мінерали.
Крім того, така висушена їжа, безумовно, позбавлена хімічних добавок або інших
підсилювачів смаку.
Немає коментарів:
Дописати коментар