10 серп. 2015 р.

Як зробити вино з вишень?


   Вишні це той вид плодів з яких готують чудові вина. Зроблене вино з вишень має вишуканий смак, приголомшливий і глибокий колір. Для отримання різних смакових композицій можна добавляти до складу вина інші фрукти. Із цього отримуються, як правило, червоні вина, різновидами яких можуть бути сухі, солодкі або десертні напої. У будь-якому екстракту з плодів містяться інгредієнти, які корисні для організму, тому пити їх бажано у невеликих (помірних) кількостях. Наприклад у вишневому вині можна знайти, органічні кислоти, дубильні речовини і вітаміни (C, PP, B). Споживаючи у невеликих кількостях воно добре впливає на захворювання серцево-судинної системи, а також нирок і серця.


   Підготовчі роботи та інструменти
   Перш ніж зробити вино з вишень, потрібно приготовити необхідні прилади та інструменти, які полегшать роботу. Крім того, потрібно мати можливість використовувати досить тепле приміщення (не нижче 18-22°C), в ньому буде проходити перший етап виробництва вина і трохи прохолодніше (10 - 12°C), де воно могло повільно дозрівати і отримувати свої необхідні якості. На підготовчому етапі нам знадобляться: прилад для виймання кісточки із плодів (або відділити власноруч), скляні бутлі з пробками і трубками для бродіння, гумовий шланг для завантаження вина, прес для віджиму винограду, прилади для вимірювання вмісту спирту, дробарка для фруктів, прилади для вимірювання кислотності і температури вина, воронки, сито і чисте, біле полотно для фільтрації, а також потрібні будуть спеціальні винні дріжджі, які відповідають за правильний процес бродіння. Важливо, щоб ви не полінилися купити ці дріжджі спеціально підготовлені для виробництва вина, тому що їх не можна замінювати іншими (наприклад, для випічки), так як не буде правильного процесу бродіння і наслідку хорошого напою. Їх варто підібрати в залежності від типу вина, яке ми хочемо отримати.

   Важливо також, з чого зроблені ємності, які використовуються в процесі виготовлення вина. Вони не повинні бути із матеріалів, які вступають в реакцію з органічними кислотами (наприклад, дерево, чавун, цинк) і легко пропускають вологу. Найкращим варіантом будуть, скляні контейнери, або ті які виготовлені з листової сталі.


   Підготовка фруктів
   Для того, щоб зробити вино з вишень потрібно почати із із самого першого - це відбір. Для виробництва вина, не дивлячись чи це вишня чи виноград чи інший фрукт, повинний бути ретельний відбір. Помилково думати, що для такого процесу підійдуть фрукти будь-якого стану (наприклад хворі або запліснявілі плоди), безумовно, це дуже негативно впливає на смак і якість напою який виготовляється, і ви це відчуєте. Такий напій не буде довго стояти і навіть може зіпсуватися. Крім того, шкідливі бактерії, які можуть зберегтися в соці, призводять до зараження всієї партії вина, що зробить неможливим його вживання. Щоб приготувати вино з вишні краще вибрати плоди з глибоким і темним забарвленням, що дозволить отримати в результаті, красивий та інтенсивний колір напою. Також пам'ятайте, що солодші сорти фруктів не потребують стільки як кисліші. Підготовлені плоди слід відділити від хвостиків, вимити і відділити від кісточок. Це дуже важлива стадія при виготовленні вина з вишні, так як в насіннях цих плодів міститься дуже шкідлива для здоров'я синильна кислота. Насіння, не тільки шкідливе для нашого здоров'я, але також може надати вину гіркий мигдалевий присмак.

   Виготовлення вина з вишень
   Підготовлені фрукти відділіть від кісточки, подрібніть і залиште в скляній посудині на два, три дні. Щоб не потрапляли туди різні комахи чи сміття захистіть кришку контейнера марлею чи чимось схожим. Якщо ви використовуєте скляний балон, то знадобиться пластикова корзина, яка захистить скло від ударів. Через кілька днів необхідно ретельно віджати (відділити) м'якоть, щоб отримати з них густий сік. Для подальших етапів (як зробити вино з вишень), необхідно розбавити отриману рідину з водою і цукром і добавити дріжджі. На співвідношення тих чи інших компонентів, впливає багато факторів таких як вміст цукру і кислотність соку, а також тип вина, яке ви хочете отримати. Наприклад десертне вино: 1 літр соку, розбавляється водою (0,75 л.) із додаванням 250-320 г. цукру (залежно від міцності). В міцніші вина, потрібно розбавляти трохи менше, а слабші - більше.

   Для визначення якогось із параметрів майбутнього вина (наприклад, кислотність), пригодяться відповідні вимірювальні прилади. Приготовлену суміш заправте дріжджами і помістіть в скляний резервуар і закрийте кришкою або пробкою із вмонтованою трубкою для бродіння. Перший, бурхливий етап бродіння проходить швидко і якісно. Зазвичай цей етап триває кілька тижнів, після чого потрібно, щоб ви процідили вино і знову поставили для подальшого бродіння, яке триває вже кілька місяців. Коли в трубці для бродіння перестали появлятися бульбашки, то це означає, що бродіння вже завершилося. Вино на цьому етапі повинно перебродити і вдосконалитись, а будь-яке забруднення і відходи осісти на дні. У цьому випадку його необхідно акуратно перелити із скляної колби (намагаючись не змішати з осадом), потім процідити і розлити у пляшки, в яких, вже можна спокійно зберігати, наприклад, в підвалі. Час, необхідний для отримання хорошого вина мінімум 1 рік, але звичайно можна тримати значно довше, що дозволяє отримати кращі смакові властивості.

    Фруктові суміші
   Зробити вино з вишень можна як із них самих так і з додаванням інших фруктів. Тоді, як правило, потрібно тільки додавати лимонну кислоту, яка регулює рівень кислотності суміші. Фрукти, які можна змішувати із вишнями, можуть бути дуже різні. Наприклад, для отримання тонких вин, необхідно додати порцію чорних ягід, для солодких – порцію ожини і невелику кількість чорної смородини, в той час як для десертних вин можна додавати різні інші фрукти, такі як: малина, полуниця, слива або чорна бузина.

    Примітки
   Перераховані етапи та інгредієнти для того як зробити вино з вишень, містять загальну інформацію, тому що такий процес складний і довготривалий. Радимо вам перед початком таких робіт запастися необхідною інформацією, в якій буде більш точніше описаний метод пов'язаний з виробництвом вина, а також дуже точні пропорції та інгредієнти, необхідні для отримання відмінних якостей напою.

Немає коментарів:

Дописати коментар