22 лист. 2017 р.

Основні правила обрізки яблунь

Osnovni pravyla obrizky yablun

 Щоб збільшити плодоносні властивості яблуні, її потрібно періодично обрізати. Але потрібно знати за якими правилами краще обрізати яблуню, інакше її можна сильно пошкодити. Крім того за допомогою обрізання можна надати своєму саду дуже красивий і естетичний вигляд.

 Необхідний інструмент


 Для обрізки дерев досить буде мати секатор і садовий ніж, який має викривлене лезо. Для обрізки товстих гілок і роботи в обмежених просторах слід використовувати викривлену пилу з зубцями на одному боці. Інструмент потрібно тримати рівно, щоб отримати рівну поверхню зрізу.

 Форми дерев


 На ділянках малої площі гармонійно виглядають дерева з низьким стовбуром. Кроні ж надається найрізноманітніша форма. Це також сприяє підвищенню якості врожаю. Так, наприклад, дерева форми кордон можна висадити з більшою щільністю. Це спрощує догляд за яблунями. Форма під назвою пальметта передбачає розташування гілок по одній площині. Рівномірно розподілити між гілками сонячне світло можна, надавши дереву форму чаші.

Formy derev

 Найбільшого поширення серед садівників отримала форма карликової піраміди. Це найбільш урожайний вид яблуні. Широка крона біля основи поступово звужується до верху.

 Основні правила обрізки яблунь


 Якщо обрізка проведена правильно, зріз швидко гоїться і істотно знижується ймовірність зараження дерева різними хворобами. Вибір інструмента потрібно виробляти, спираючись на вік і товщину гілки. Від правильності зрізу залежить подальше здоров'я яблуні.

obrizka yablun

При роботі пилкою необхідно спершу підрізати цільову гілку знизу, а лише потім починати її обрізку. Це потрібно для того, щоб гілка не обламалася, а зріз вийшов рівним. Негладкий зріз слід зачистити ножем. Потім на поверхню зрізу нанести тонкий шар садового вару.

 Утворенню нових гілок, сприяє обрізка саджанців з першого року їх зростання. Від прищепленої гілки залишають приблизно півметра, решту зрізають з протилежного від щеплення боку. Через рік гілки слід вкоротити до двадцяти сантиметрів від річного приросту.

 У літню пору бічні відростки яблуні, які заважають скелетній основі, потрібно вкорочувати приблизно до десяти сантиметрів. На наступний рік операцію необхідно повторити. Зрізи робляться в протилежні сторони від торішніх. Також влітку всі бічні відростки, які мають довжину більше півметра, обрізаються до досягнення довжини в три листка. Гілки другого порядку обрізаються на один листок. Гілки, які інтенсивно витягуються слід повністю обрізати.

 Слід зазначити, що якщо обрізати гілки ранньою весною, це простимулює їхній ріст. Якщо ж обрізка яблуні проводиться в літні місяці, зростання гілок сповільнюється. Тому всі непотрібні гілки потрібно підрізати саме в цей час. В санітарних цілях можна обрізати плодові дерева і восени, після скидання листя.

urozhay yabluk v sadu

 Якщо ставитися до дерев з усією любов'ю і акуратністю і своєчасно доглядати за ними, можна отримати неймовірно багатий і корисний урожай яблук.

Які ще правила обрізки яблунь відомі вам? Поділіться ними в коментарях, це буде корисно для всіх хто цим цікавиться. Так само радимо вам прочитати статтю на нашому сайті про догляд за плодовими деревами восени.

Вдалої обрізки і великого врожаю яблук!
З повагою admin

Немає коментарів:

Дописати коментар