3 трав. 2017 р.

Вирощування ананаса на балконі в домашніх умовах



Перетворити балкон можна внісши в нього екзотику далеких країн. І зробити це під силу любителям зимового саду, адже такий сад хороший як для декоративних, так і плодових сортів. Хіба не заманливо звучить ідея такого тропічного раю в межах квартири? Але яким представникам екзотичної фауни віддати перевагу?

 Дикі фрукти які можна виростити в домашніх умовах:
 • Ананас
 • Цитрусові
 • Авокадо
 • Гранат
 • Фінік

 Можна експериментувати з будь-яким, але справа ця не проста. Оглянемо метод вирощування першого представника через те, що його дещо легше виростити, ніж представників цитрусових, хоча останні користуються більшою популярністю.

Першою і важливою справою вирощування ананаса, зокрема на балконі, є правильний вибір плода. Віддати перевагу слід спілому і «бадьорому» представнику трав'янистих. Листя насичено зеленого кольору без сухих і коричневих ділянок послужать прекрасним орієнтиром. Воно допоможе виключити заморозку і перезрілість посадкового матеріалу. Ще на допомогу прийде аромат, він обов'язково повинен бути присутнім.

 Для більшої певності задуманого варто витратитися як мінімум на два плоди. Вдома, пучок листя слід «викрутити» або акуратно вирізати з корінцем за допомогою ножа і обов'язково під кутом. Не допускайте наявності м'якоті на стеблі, щоб уникнути загнивання.


 Пророщувати саджанець бажано в закритому від протягів сонячному місці, уникаючи прямих променів, при одній і тій же кімнатній температурі протягом тижня. Саджанець треба посадити у великий горщик, не менше 20 см в діаметрі і в міру необхідності пересаджувати в більш просторий. Горщик має пропускати в піддон зайву вологу.

 При підготовці майбутнього місця для ананаса, обов'язково слід насипати на дно горщика кілька сантиметрів дренажу, а вже потім збагачений і повітряний грунт. Найбільш сприятливий склад включає 60% дернової землі, перегній і пісок в рівних пропорціях. Пророщена верхівка занурюється до листя.

 Добрива


 У перші півроку зростання, щомісяця слід підгодовувати «заморське диво» органічними добривами. Особливо гарний для ананаса азот. Типовим прикладом такого добрива є коров'як. Ананасу не потрібні інші добрива. Але в домашніх умовах без стимуляції ацетиленом або розчином нафтил-оцтової кислоти плоди отримати практично неможливо.

 Стимулюють дорослу рослину з діаметром стовбура не менше 6 см і півметровими листками. Розчин вводять в саму середину розетки і вже через пару місяців спостерігають появу квітконосу.

 Рослина не потребує формування крони, але відмерлі частини слід видаляти без пошкодження живих. Зелена частина також потребує догляду, тобто зволоження теплою водою і видалення пилу. Найстрашнішим для ананаса є протяг. А про холодне підвіконня або підлогу і говорити не варто.

Температура


Найкраща температура, незалежно від пір року, коливається в межах 22-25 °С. Невелике зниження температури в умовах тісного горщика супроводжує появу прикореневих «діток». При температурі грунту 20 °С це тропічна рослина практично не росте.

 Полив


 Полив частий, але не рясний. Якщо земля ще сира, то поспішати поливати немає потреби. Дощова вода - ідеальний варіант, але можна її замінити відстояною водою з-під крана із температурою 28 - 35 °С. Підкислена кип'ячена вода також згодиться. Рослина потребує поливу в період активного росту. Обприскування в літню пору можна робити кожні 3 дні, а в зимовий щотижня.

 Плід


 При достатку світла і тепла рослина швидко пуститися в ріст і зацвіте через 4 роки. Насичено-малинова або світло-блакитна квітка може з'явитися пізніше або ж буде чекати стимуляції. Квітка нагадує безліч дрібних трубочок, які ніжно пахнуть ананасом. Через тиждень-другий його трубочки-пелюстки зблякнуть і пригорнуться один до одного. Потім почнеться формування плоду і ще раз знадобитися улюблена підгодівля. Плід поспіє через півроку, про що буде свідчити виразний аромат.

 Шкідники


 У рослини є і вороги, коли повітря сухе, то за справу береться павутинний кліщ. Темні коричневі точки на листі і стеблах свідчать про щитівки. Також не проти оселитися на тропічному «вихованцю» борошнистий червець і попелиця. Напір ворога відіб'є актелик і мильний розчин.

 Недолік світла або надлишок тепла також впливають на зовнішній вигляд зелені, воно або блідішає, або сохне. Коричневий колір говорить про сухе повітря, а загорнуті в трубочку або «мертві» листя вимагають укриття від протягу. Якщо гниль оселилася на початку стебла, то негайно слід відрегулювати співвідношення поливу і температури.

Рекомендації


Догляд у випадку з кожною окремою рослиною унікальний, але можна виділити і ряд загальних рекомендацій:
 • Своєчасний полив теплою, відстояною водою і підгодівля відповідним видом добрива.
 • Забезпечення сонячного простору.
 • Делікатне очищення від пилу і зволоження листя.
 • Розпушування грунту
 • Захист від протягів
 • Наявність дренажного шару в горщику, що запобігає гниттю кореневої системи.


 Виростити тропічну рослину з покупного плода реально навіть в домашніх умовах, крім того навіть можна покуштувати його плоди. Природно, нерозумно вважати, що плід, вирощений в будинку або на балконі, зможе за смаком зрівнятися зі своїм «побратимом» з тропіків. Але ніхто не заборонить пишатися результатом праці і терплячого, дбайливого догляду, а створена тропічна атмосфера балкона стане кращим призом.

Вдалого вирощування!
З повагою адмін

Немає коментарів:

Дописати коментар