11 лип. 2015 р.

Як правильно гладити?



   Під час прасування слід звертати увагу на температуру і виставляти у залежність від типу тканини. Слід звернути увагу на рекомендації виробника, які вказані у інструкції або на етикетці праски. Майте на увазі, що чим частіше ви прасуєте одну і ту ж річ, тим більше знижуються властивості такої тканини, навіть якщо ретельно дотримуватися рекомендацій щодо температури.
   На сьогоднішній час більшість тканин не вимагає прасування, достатньо їх тільки вміло висушити, але не дивлячись на це потрібно вміти правильно гладити. Нижче приведено певні моменти які бажано б знати при прасуванні.

   1. Для того, щоб краще орієнтуватися у виборі правильної температури для тої чи іншої тканини, приведено список тканин і рекомендовану температуру прасування:
        нейлон, дедерон 60 - 90°C
        віскозні тканини 90 - 120°C
        натуральний шовк 90 - 120°C
        штучний шовк 90 - 120°C
        шерсть 120 - 150°C
        бавовна 150 - 180°C
        льон 180 - 220°C
   Слід не забувати про регулярне очищення гладильної поверхні праски від пилу та інших забруднень. Для цього слід час від часу протирати нижню частину (звичайно коли холодна), розведеним оцтом, а потім протріть чистою шматкою насухо.
Праска яка обладнана пристроєм виділення пари, дуже полегшує прасування.

   2. Яким способом гладити ті чи інші тканини?
   Трикотажі тканини і будь-які вовняні вироби потрібно прасувати через вологу тканину. Не треба водити праску туди-сюди, а тільки акуратно прикладайте.
   Тканини, на яких явно видно напрямок волосся, то треба гладити "за шерстю" а не проти неї. Тканини які виготовлені по діагональній в'язці, треба прасувати в напрямку ходу ниток основи, це можна легко визначити, злегка натягнувши виріб (уздовж основи матеріалу нитка не тягнеться).
   Не слід гладити оксамит праскою на дошці, достатньо закип'ятити воду, натягнути і провести оксамитовий виріб над посудиною із гарячою водою де утворилася пара. Вона розм'якшить складки і не потрібно буде гладити праскою, так як оксамит чутливий до температури і його можна легко зіпсувати. 

   3. Алюмінієва фольга буває дуже корисною під час прасування. Якщо ви хочете отримати ідеальну гладкість зворотної від прасованої сторони тканини, тоді покладіть на дошку шматок алюмінієвої фольги і тільки потім на неї фрагмент пресованого одягу.
   Якщо ви не знаєте із чого складається одяг, завжди слід спочатку спробувати погладити на невеликій та непомітній ділянці одягу (це може бути внутрішня частина комірця або рукава).
   При прасуванні оминайте блискавки з пластику, щоб не пошкодити їх.
   Тканина яка не прасована є більш м'якою та еластичною. Так само постільна білизна, навіть бавовняна не повинна бути погладжена тому що втрачає гнучкість і стає менш приємною на дотик з тілом. Це також стосується і махрових рушників.

Немає коментарів:

Дописати коментар