11 бер. 2015 р.

Як зробити гноївку з кропиви?




   Кропива є рослиною, яка дає волокно і застосовувалась для виробництва тканин, починаючи з бронзової епохи і закінчуючи двадцятим століттям. її назва походить від латинського слова "urere" яке означає горіти. залежить це від гострих волосків які містять пекучі речовини, які в певних видах настільки токсичні, що можуть бути причиною смерті. Німці присвятили її богу родючості, а слов'яни визнавали, що рослина чарівна і відганяли злих духів. В даний час використовується, зокрема, для виготовлення рибальських сіток. Завзяті рибалки обкладають, спійману рибу, листям кропиви, щоб не втратила свіжості. Також використовується для виробництва зеленого барвника, який потім добавляється в продукти харчування. Кропива була оцінена садівниками і огородниками як універсальне добриво (гноївка) та засіб охорони рослин.


   1. Гноївка з кропиви - легка і швидка в приготовані. Обрізану зелену кропиву заливають водою та залишають бродити (близько 10 днів). Не потрібно використовувати металеві ємності. Перш ніж приготувати гноївку потрібно вибрати рослин, які ще не розцвіли. Ємність із гноївкою краще поставити подалі від дому чи альтанки (бесідки), тому що, запах який виділяється не відноситься до приємних. Треба вибрати затемнене місце, де не попадають сонячні промені. Якщо поставити суміш на сонці, то процес перегнивання прискорюється і збільшується.

   Розбавленою гноївкою із кропиви можна поливати помідори, капусту, селеру, огірки та квіти. Її можна також застосувати для підливання чагарників, фруктових і хвойних дерев. А для посіву квасолі, цибулі та часнику не варто її використовувати.

   2. Гноївка із кропиви є дуже багатою на мінеральні складники, які ідеально засвоюються рослинами. Містить багато азоту, фосфору і калію, а також вапна, магнію та заліза.
Розбавленою, в пропорції 1:10, гноївкою з п'яти денним бродінням, можна обприскати рослини, щоб вберегти їх від  інвазії попелиць та інших шкідників. Навіть якщо піде дощ, то він не змиє цей розчин, і він залишиться на листках.

   3. Нерозчинною гноївкою можна полити купу компостову, так як це прискорить розклад органіки та збільшить вміст мінеральних складників. Приготувати компост не важко, і дає він нам значну економію навесні. Замість того щоб купувати добриво в мішках, можна використати компостний перегній і добавити його в ґрунт, родючість збільшиться.

   4. Вкривання поверхні ґрунту (мульчування) кропивою між рядками рослин призводить до того, що рослини стають стійкішими до хвороб. Ця процедура також прискорює формування гумусу в ґрунті. Якщо вкрити кропивою землю біля рослин, то вона збільшить в них вміст ефірних олій.

   5. Кропива це індикаторна рослина, яка має вузький спектр екологічної толерантності. Переважно росте в місцях, багатих азотом.


Немає коментарів:

Дописати коментар