7 квіт. 2019 р.

Використання золи для захисту рослин від хвороб і шкідників


 Досвідчені дачники завжди збирають золу, що залишається після спалювання органічних матеріалів, для подальшого використання її в саду і на городі з максимальною користю. У вогнетривкому залишку присутні солі фосфору, кальцію, калію і цілий комплекс мікроелементів, завдяки чому продукт відноситься до ефективних мінеральних добрив, причому абсолютно безкоштовних.


 А ще зола має потужні антисептичні, протигрибкові, антимікробні та дезінфікуючі властивості. Саме тому її активно застосовують шанувальники біологічного землеробства в боротьбі з паразитами та шкідниками які негативно впливають на врожайність і декоративність овочевих, квіткових, плодових, листових і ягідних культур.


 Слід зазначити, що для отримання екологічно чистої та безпечної для рослин золи, яка буде захищати рослини від хвороб, не годяться ніякі синтетичні і неорганічні матеріали: пластик, поліетилен, будь-яка деревина просочена лакофарбовими складами, ДСП, целофан, обгортки від цукерок, глянцевий папір і т.д. Зате всі рослинні залишки, включаючи бадилля, гілки та листя з уражених хворобами і шкідниками рослин, можна сміливо спалювати.

 Для зберігання золу, призначену для приготування підживлення, біологічних інсектицидів і фунгіцидів, фасують по паперовим пакетам або картонним коробкам. Продукт зберігають в сухому місці. При високій вологості зола вбирає воду, і частина з'єднань калію в ній руйнується. Саме тому, щоб уникнути намокання від опадів після охолодження золу, що скупчилася в багатті під відкритим небом, відразу збирають.

 Використання золи при підгодівлі розсади, домашніх квітів і дорослих садових рослин


 Існує два способи використання попелу:

 • сухий, коли продукт вносять в грунт при посадці або закладають в землю під рослини шляхом розпушування;
 • у вигляді водних витяжок, коли саджанці удобрюють під корінь або по листю зольним настоєм.

 Внесення попелу будь-яким із способів – це ефективна мінеральна підгодівля. До слова, в продукті відсутні азот, тому удобрювати рослини цією речовиною слід окремо. Найбільш чуйні,  на підгодівлю золою, наступні рослини: розсада томатів і перців, пеларгонія, петунія, огірки, часник, цибуля, листова зелень, картопля, баклажани, троянди.

 Для приготування настою півлітрову банку попелу заливають відро води і настоюють, періодично помішуючи, протягом 3-4 діб. Перед поливом під корінь живильну рідину енергійно збовтують, перед розпиленням через пульверизатор (некореневе підживлення) настій попередньо проціджують.

 Добриво в рідкому вигляді вносять під квіткову і овочеву розсаду, домашні квіти, овочі, дерева, кущі, декоративні культури кожні 2-3 тижні з березня і до вересня. В інші пори року підгодівлю виконують не частіше 1 разу на 6 тижнів (для кімнатних рослин).

 Застосування золи для боротьби зі шкідниками та хворобами


 До найпопулярніших серед дачників засобів від попелиць і інших паразитуючих на рослинах шкідників (кліщі, блішки, гусениці і т.д.) відносять зольно-мильний відвар. Це перший засіб, який можна приготувати за кілька годин, щоб швидко обробити посадки при найменших ознаках присутності небезпечних комах. А якщо обприскування насаджень на ділянці проводити в цілях профілактики з середини весни, з початку розпускання бруньок, то багатьох проблем з рослинами можна уникнути.

 Біологічний інсектицид готують так: заливають дволітрову банку золи відром окропу, підігрівають на слабкому вогні з накритою кришкою близько півгодини, потім охолоджують до кімнатної температури, проціджують, розчиняють 50 г будь-якого мила (розтерте господарське або зелене рідке). Отриманою рідиною рясно зрошують надземну частину всіх проблемних культур. Кінці заселених попелицями гілок, чагарників або дерев, можна занурювати прямо у відро з мильно-зольним відваром.


 Обробка сумішшю ефективна від колорадського жука на картоплинні та інших пасльонових культурах, яблуневої плодожерки, бояришниці, попелиць на смородині, огірках, капусті, черешні, яблуні, груші, хрестоцвітих блішок на капусті та інших небезпечних шкідників дачних ділянок.

 Крім того застосування зольної витяжки з милом є результативною профілактикою борошнистої роси - небезпечного грибкового захворювання огірків, смородини, винограду, персика, аґрусу, цукрових буряків, зернових культур, троянд, а також коккомікоза вишні, парші картоплі та димчастої плямистості.


 Перший раз рослини зрошують на початку вегетації, коли з'являються перші листя або через 2 тижні після висадки розсади на постійне місце в теплиці або на грядці. Другу профілактичну обробку виконують через 10 днів. При наявності шкідників на рослинах зольно-мильний відвар застосовують кожні 2-3 дні до повного знищення паразитів.

 Зола використовується і в сухому вигляді. Кущі смородини та аґрусу, бадилля картоплі, листя суниці садової опудрюють просіяним попелом рано вранці по росі. Мурахи, які побудували своє житло на грядках і в ягідниках, після обпилювання золою залишають свої місця вже через кілька годин, популяція колорадського жука суттєвої зменшується, а попелиці та галиці гинуть через три доби.

 А ще зола допомагає захищати такі рослини як капуста і полуниця від навали молюсків. Попелом рівномірно притрушують міжряддя на грядках з рослинами, які страждають від равликів і слимаків. Добре працює і комбінований засіб, приготовлений шляхом змішування порошку гострого перцю, попелу і тютюнового пилу, узятих в рівному співвідношенні. Отриманий склад розсипають по поверхні ґрунту навколо кожного саджанця.




 А як ви застосовуєте золу в боротьбі з хворобами і шкідниками дачних рослин?

Немає коментарів:

Дописати коментар