19 лип. 2015 р.

Як вирощувати помідори?


   Помідор це один із найважливіших овочів. Його можна посадити в саду і через деякий час можна отримати стиглі плоди. Достатньо лише знати як вирощувати помідори та дотримуватися деяких правил його вирощування.

   Плоди, помідорів, споживаються в різних формах: у сирому вигляді, як добавка до супів,  соусів, різних салатів, бутербродів, а також до страв із рису і інше. Томати також переробляють на соки, томатні пасти і концентрати.
   Помідори багаті на вітаміни: C, K, E, B1, B2, B3, B6, фолієву кислоту і біотин. Також в них містяться багато мінеральних речовин: калій, кальцій, залізо, натрій, фосфор, магній, марганець, мідь, цинк. Звичайно ж у них міститься лікопен, який є цінним антиоксидантом і надає плодам червоний колір.

   Із чого краще вирощувати помідори з насіння чи розсад?


   У томатів довгий вегетаційний період і їм потрібне тепло. Якщо їхнє насіння посіяти  прямо в грунт, то необхідно багато часу на те, щоб воно проросло, а рослини, ймовірно, росли б значно повільіше і почали б дуже пізно плодоносити, і тим самим був би низький врожай. Їхнє насіння проростає тільки при температурі 20-25 C. Щоб прискорити їхнє зростання і тим самим плодоношення потрібно висаджувати розсаду (насіння якої потрібно садити в кінці лютого або на початку березня). Розсада повинна бути 15-30 см у висоту і як мінімум 5-7 листків.
   Насіння можна купити в будь-якому магазині садових рослин ще до початку сезону. Ви можете вибрати з безлічі різних сортів і вибрати відповідний до ваших потреб.

  
 На постійне місце зростання розсаду садять тільки після 15 травня, коли небезпека останніх приморозків пройшла. Помідори не переносять низької температури і навіть легкий приморозок може призвести до їх завмирання, тому їх насіння проростає тільки при температурі 20-25?C, а плоди краще дозрівають при температурі більше 25°C, а при температурі нижче 12°C процес дозрівання припиняється.

   В якому місці та грунті вирощувати помідори?
  Помідори не вимогливі до грунту, але краще, щоб грунт був піщано-глинистим, родючим, багатий гумусом і з кислотністю рн від 5,5 до 6,5. На важкому та дуже вологому грунті рости їм буде важко. Вони краще будуть рости на сонячному і захищеному від вітру місці так як ці умови прискорюють фарбування і покращують смак плодів, а також захищають їхні вітки від переломів. Оптимальна температура для росту помідорів становить 22-27°C. У холодну пору рослини можуть менше плодоносити, і можуть захворіти якоюсь хворобою.

   Перш ніж посадити помідори потрібно видалити бур'яни і перекопати грунт на глибину (не менше) 20 см. Землю краще змішати з компостом або з грунтом для вирощування овочів. Якщо ви восени удобрювали землю гноєм, то вам доведеться почекати один рік, тому що помідори садять в землю лише на другий рік після удобрювання гноєм.
   Пам'ятайте, що помідори не слід садити на місцях, де за останні 4 роки росли помідори, баклажани, перець і картопля (всі вони між собою схожі і належать до однієї родини пасльонових Solanaceae).

   Посадка помідорів
   Щільність посадки помідорів повинна не перевищувати 3-4 рослини на 1м2. Якщо садити їх
занадто близько один до одного, то плоди будуть погано дозрівати, а помідори будуть більш піддані нападу шкідників і ураженню хворобами.

   Саджанці потрібно садити на кілька см глибше, порівняно з тим коли вони росли в горщиках (в розсаді), так, щоб нижні листки були на рівні грунту – це призведе до того, що у нижніх частинах стебел будуть утворюватися нові корені.

   Під час посадки помідорів (молодих саджанців) намагайтеся, щоб коріння не було загнуте. Насипте мокрої землі до ямки із рослиною і акуратно попритискайте, так, щоб утворився невеликий відсік, в якому в подальшому буде триматися вода. Після посадки помідора, полийте його так, щоб не замочити листя.


   Мульчування помідорів і підв'язка їх до опори
   Помідори (у залежності від сорту) можуть виростати на висоту до 1,5 м (і навіть більше), тому щоб вони виростали на таких розмірів треба надійна опора. Вона підтримує рослину у вертикальному положенні та оберігає стовбур від поломки. Після посадки, в декількох см від стебла, забивається кілок, до якого ніжно підв'язується стебло.

  Під час зростання помідорів систематично підв'язуйте їх до опорної палки або оберніть (обв'яжіть) навколо мотузок. Мульчування відбувається наступним чином: землю навколо кущів застилаємо чорною садівничою плівкою, або агроплівкою (вона не пропускає надмірне випаровування води з землі та обмежує ріст бур'янам).

   Підживлення і поливання помідорів
   Поливання помідорів проходить рясно один раз в тиждень, із дотриманням обережності, щоб не змочити листя і фрукти так як це спричиняє поширенню хвороб. Під час засухи поливати помідори потрібно частіше! Найбільше води томати потребують у періоди цвітіння і зав'язування плодів, проте надлишок води призводить до появи тріщин.
   Помідори дуже вимогливі в харчуванні і потребують регулярного харчування. Щоб зробити 1 кг плодів, рослина отримує 7-8 г калію, 3,5–5 г азоту, 0,7–1 г фосфору, 4,5–5 г кальцію і 1-1,2 г магнію.

  Необхідність у додаванні мінеральних добривах починається через 2-3 тижні після посадки помідорів. Можете використовувати як рідкі, так і гранульовані добрива різних виробників, в дозах і термінах, зазначених на упаковці. Наведемо приклад марки добрив для помідорів – Agrecol, Biopon, Compo, Flormix і дуже популярна і яка часто застосовується азофоска.

  Посадка помідорів на осінь починається із, необхідного томатам, застосування добрива - органічних сполук (які багаті на гумус). З цією метою місце, де вони будуть рости варто перекопати і перемішати з добре зогнилим компостом або гноєм (майже рік перед посадкою томатів). Також можна посіяти рослини на зелене добриво, а потім перекопати її з землею. У період зростання помідорів можна удобрювати біогумусом або природним гноєм із кропиви.



   Пасинкування томатів
  Щоб помідор надмірно не розростався в ширину необхідно буде пасинкувати зайві пагони. Найпопулярніший спосіб зростання - це коли кущ має тільки один пагін (стовбур). Всі бічні пагони, які виростають з пазух листя, необхідно видаляти залишаючи тільки основний стовбур. Так відбувається пасинкування томатів. Звичайно ж можна залишити і 2-3 пагони, але тоді плоди будуть менші. Коли найнижчі плоди будуть мати 3 см в діаметрі, варто видалити все нижнє листя, яке знаходиться нижче плодоносної вітки.

    Заключененя і збір помідорів
   В залежності від сорту, помідори, які вирощуються у відкритому грунті дозрівають вже з середини липня до вересня(і навіть довше), але чим пізніше дозрівають, тим гірше вони дозрівають, так як стає більш прохолодніше.

   Щоб прискорити дозрівання плодів томата в кінці серпня видаляємо вершину головного стовбура (щоб рослина вже вище не росла). Залиште листя на найвищій цвітучій гроні, щоб вона змогла отримати усі необхідні поживні речовини щоб дозріти.

   Ця процедура дозволяє вирости і дозріти всім фруктам перш ніж наступлять холоди. Фрукти потрібно зривати по мірі їх дозрівання (кожні 3-5 днів). Усі плоди необхідно завершити збирати перед першими заморозками, так як при першому легкому приморозку рослини відмирають.

   Хвороби та шкідники помідорів
  Багато хвороб і шкідників томатів з'являється через несприятливі умови(слабкий грунт, надмірне ущільнення, надмірний затінок та вологість), ослаблення (пошкоджені листя, посуха, холод), або через неправильне пасинкування. Протягом сезону варто часто спостерігати за помідорами і швидко реагувати на те якщо  з'являються ознаки захворювання або появилися шкідники.
 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар